04.03.2021

Space & Matter: Designing Harmony

Tijdens de conceptuele ontwikkeling van Common Woods stond er één belangrijk begrip met hoofdletters op de notulen geschreven; harmonie. Harmonie tussen de wijk en haar bosrijke omgeving, harmonie tussen mens en natuur, en de onderlinge harmonie tussen bewoners. In Space&Matter, een grensverleggend architectenbureau die betrokken is bij tal van bijzondere projecten, vonden wij de perfecte partner.

Space&Matter is een Amsterdamse studio voor ruimtelijk en strategisch ontwerp. De studio werkt met een integrale benadering aan complexe opgaven, van gebouw tot (circulaire) gebiedsontwikkeling. Altijd met het doel om hiermee een positieve invloed uit te oefenen op het milieu en sociale cohesie te bevorderen. Circulaire systemen, participatie en inclusiviteit staan in dit proces centraal. “Common Woods is voor Space&Matter een bijzonder interessant project. Wij bouwen hier geen op-zichzelf-staand object, maar een circulaire cluster. Duurzame oplossingen worden geïmplementeerd vanuit een esthetisch perspectief. De verschillende innovaties vormen zo een organisch en integraal geheel. De innovativiteit ligt niet alleen in de totstandkoming van een circulaire cluster, maar ook in de modulaire houtbouw. “ – Lidia Egorova, Senior Architect. 

Space & Matter ontwierp eerder een tal van andere duurzame en unieke projecten die het Nederlandse, architectonische landschap een nieuw gezicht hebben gegeven. Hieronder een paar voorbeelden.

De Ceuvel
Met dit gemeenschapsgedreven project, werd een vervuild stukje Amsterdam omgetoverd tot duurzaam stadsparadijs. De Ceuvel is een eco-hub in Amsterdam-Noord, waar creatieve en sociale ondernemers zijn neergestreken. Bijna alle gebouwtjes zijn oude woonboten die uit het water zijn gehaald en op land een nieuw plekje hebben gekregen. De Ceuvel dient als testlocatie voor ‘closed-loop’ en regeneratieve oplossingen die onder andere watermanagement, energie en voedselproductie proberen te verduurzamen. Space&Matter en Metabolic leidden het ontwerp en het technische proces van de retrofit van de boten, samen met voorman en bootexpert Huib Koel. 

WijLand
WijLand is een duurzaam woonproject dat wordt bewoond door 26 diverse huishoudens. De bewoners streefden naar een klimaatneutrale woonvorm, waarin middelen zoals elektrische auto’s, en gedeelde ruimtes, een gastwoning en een daktuin, ter beschikking worden gesteld. Dit duurzame en sociale woonproject legt een sterke nadruk op verbinding, gedeelde waarde en een groene omgeving. De constructie van het gebouw is momenteel in volle gang.

Heb jij je al ingeschreven voor Common Woods?

Share

Gerelateed

04.07.2023

Feestelijke opening

Lees verder
03.05.2022

Common Woods komt eraan!

Lees verder
29.03.2024

Uitnodiging online bewonersavond over Heuvelrugtuinen

Lees verder