De meest duurzame wijk van Amersfoort word je niet zomaar, daarvan zijn we ons bewust. Duurzaamheid ligt daarom ten grondslag aan alles wat wij wat hier creëren.

Van de materialen die we gebruiken tot aan de manier waarop we omgaan met water en afval, achter ieder proces zit intentie. Maar duurzaamheid gaat verder dan het bewaken van je ecologische voetafdruk. Hoe zorgen we voor elkaar en hoe creëren we samen een solide basis waarop toekomstige generaties door kunnen bouwen?

Lees hier uitgebreider over de opzet voor het beheer van Community, Landschap en Duurzaamheid.

Ecologische Inclusiviteit

Nimmerdor, of ‘altijd groen’, is de naam van bos dat de wijk haar thuis noemt. Een naam die niet alleen het landschap beschrijft, maar ook symbool staat voor het leven in Common Woods. Hier speelt het concept van boskamers een rol. Het idee dat waar je je ook binnen de wijk begeeft, je altijd zicht zult hebben op groen. Dit doen we niet alleen door zoveel mogelijk huidige bomen te laten staan, maar ook door nieuwe bebossing aan te leggen. 

Vogels, bijen, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn onze helden. Door middel van een natuurinclusief ontwerp-proces, willen wij ervoor zorgen dat ook zij een plekje vinden in onze wijk. Dit doen we door niet alleen duurzaam voor mensen te bouwen, maar ook te investeren in bewoonbare gevels voor deze little stakeholders. Plekken waarin vogels, vlinders, kleine knaagdieren en insecten zich kunnen nestelen.

Energie, Water en Afval

Energie zal in Common Woods deels ter plaatse worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen door middel van zonnepanelen. De huizen in de wijk zullen daarnaast gebruik maken van warmtepompen (WKO systemen) als bron voor verwarming en verkoeling. 

Het streven is om een speciale filter te implementeren voor de zuivering van grijs water. Deze helofytenfilter recycelt water dat onder andere kan worden gebruikt voor toiletten en wasmachines. Apparaten zoals recirculatie douches in het systeem kunnen de vraag naar schoon drinkwater tot 30% verminderen. Common Woods zal tenslotte regenwater opvangen, opslaan en gebruiken voor de buurtkas en tuin-irrigatie.

Mobiliteit

In beweging, dat zijn wij mensen altijd. Om de belasting op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren, stelt Common Woods een aantal elektrische bakfietsen ter beschikking. Zo stelt Common Woods de bewoners in staat om in beweging te blijven, maar wel op duurzame wijze.

Modulair & Circulair Bouwen

Common Woods wordt vormgegeven op basis van een uniek raamwerk dat drie hoofdelementen met elkaar samenbrengt; architectuur, verbinding en natuurlijke context. Zo waarborgt de architectuur het comfort en de functionaliteit van de ruimtes, en inspireert de natuurlijke context op haar beurt het design en interieur. Deze twee elementen worden met elkaar verbonden door de bewoners; het derde leidende element. 

Common Woods wordt grotendeels gebouwd met hout als bouwmateriaal. Er worden woningen met verschillende architectonische identiteiten gecreëerd, die samen toch een eenheid vormen. De gebouwen zijn bovendien ontworpen voor een duurzamere levensduur, met materialen die aan het einde van de cyclus kunnen worden hergebruikt.

Permacultuur & Buurtkas

De meest duurzame wijk van Amersfoort moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Zelfvoorzienend in energie, water, maar ook voedsel. De wijk zal daarom ruimte bieden aan een gemeenschappelijke buurtkas en permacultuur die gezamenlijk door bewoners kunnen worden onderhouden.

Wonen in Amersfoorts meest duurzame wijk.

Schrijf je in