De meest duurzame wijk van Amersfoort word je niet zomaar, daarvan zijn we ons bewust. Duurzaamheid ligt daarom ten grondslag aan alles wat wij wat hier creëren.

Van de materialen die we gebruiken tot aan de manier waarop we omgaan met water en afval, achter ieder proces zit intentie. Maar duurzaamheid gaat verder dan het bewaken van je ecologische voetafdruk. Hoe zorgen we voor elkaar en hoe creëren we samen een solide basis waarop toekomstige generaties door kunnen bouwen?

Lees hier uitgebreider over de opzet voor het beheer van Community, Landschap en Duurzaamheid.

Ecologische Inclusiviteit

Het bos rondom de wijk trekt zich door tot in het collectieve hart van Common Woods. De woningen bevinden zich middenin het bos door de introductie van boskamers. Deze kamers bestaande uit de bosrand en bosschages, omsluiten de geschakelde, gegroepeerde en individuele woningen. Hierdoor is het bos gevoel zowel vanaf het collectieve hart als vanuit de woningen voelbaar. 
 
Common Woods bouwt niet alleen duurzaam voor mensen, maar investeert ook in het leefgebied van de kleinste bewoners. Zo behouden vogels, vlinders, bijen, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners hun thuis. Er wordt geïnvesteerd in bewoonbare gevels, voedselvoorziening en nestgelegenheid zodat vogels, vlinders, bijen, vleermuizen, knaagdieren en alle andere oorspronkelijke bewoners hun thuis behouden.

Duurzaam & Circulair Wonen

Zonnepanelen zorgen voor het grootste deel van de energie en de woningen maken gebruik van grondwarmtepompen als bron voor verwarming en verkoeling. Zo blijft de energierekening laag en is er geen gaskachel nodig. Het grijswatersysteem wat op de helofytenfilter is aangesloten, bespaart tot 40% drinkwater bij de grond liggende woningen. Voor het toilet gebruik je daarmee geen drinkwater, maar gefilterd water uit jouw douche en afwasmachine. 

Het regenwater wordt opgevangen om later gebruikt te worden in de buurtkas- en tuinirrigatie en het GFT-afval wordt omgezet tot compost, zo is de cirkel weer rond.

Modulair & Circulair Bouwen

Architectuur, community en duurzaamheid komen in Common Woods bij elkaar samen. De Scandinavisch ogende houten materialisatie van de buitengevels is in harmonie met de directe omgeving: het bos. Hoge plafonds en grote raampartijen halen het groen naar binnen. De gebouwen zijn ontworpen voor een duurzamere levensduur, met materialen die aan het einde van de cyclus kunnen worden hergebruikt. 

Permacultuur & Buurtkas

Met de community wordt de rest van de groene wijk vormgegeven. Van de moestuin en zitplekken rond de grote eik tot de sporttoestellen na een hardloopsessie in het bos. 

Verbouw groente- en fruit in de gedeelde moestuin of buurtkas. Op deze leuke ontmoetingsplek leer jij je buren beter kennen en leren kinderen waar groente- en fruit vandaan komen. Ook buiten de moestuin groeien eetbare planten, verspreid over het bosachtige landschap. Lekkere variatie, én goed voor de planten en dieren in de buurt. 

Wonen in Amersfoorts meest duurzame wijk.

Schrijf je in