De bewoners van Common Woods

Wie komen er te wonen in de Scandinavisch ogende vrijstaande villa’s, penthouses en appartementen aan de rand van het bos? En hoe zien zij de community voor zich? Deze zal tenslotte samen worden gevormd door alle bewoners van Common Woods.

Hans, Ingrid en hond Lycka

Appartement

De doorslag voor wonen in Common Woods

Hans en Ingrid: Het bijzondere van het project, met name de typische bouw die Scandinavisch aan doet (Ingrid is geboren in Zweden), de duurzaamheid, de kleinschaligheid, de mooie mix van allerlei leeftijden, de beoogde saamhorigheid en natuurlijk het mooie appartement en uitzicht op de oude eikenboom!

Wij woonden 13 jaar in Amersfoort, in een jaren ’30 woning met mooie tuin, dit werd te groot voor ons tweeën.  Wij hebben ons huis onlangs verkocht en wonnen nu tijdelijk in een vakantiewoning in Soest. Komende zomer gaan we een paar maanden varen door Nederland met onze boot. Daarna gaan we weer terug naar Soest en blijven daar totdat we in ons appartement kunnen trekken.

Bijdrage aan de Community

We hopen dat Common Woods zich ontpopt tot een gezellig dorp waar we heerlijk in vrijheid kunnen wonen en leuke contacten hebben die zich kunnen ontwikkelen tot vriendschappen.

Wij willen graag een bijdrage leven met een rol in de VvE voor de appartementen, het organiseren van gezellige activiteiten om elkaar beter te leren kennen (bijv. running dinner, koningsdagborrel o.i.d.), het meedoen met onderhoud van het terrein en beschikbaar stellen van middelen en het doen van hand- en spandiensten.

Een weekend in Common Woods

Lekker relaxed opstaan, wandelen met de hond door Nimmerdor, koffietje in het café, praatje in het dorp hier en daar, eventueel wat klussen met elkaar, misschien wel uitmondend ineen spontane gezamenlijke borrel. Zoiets lijkt ons wel wat.

Carla en Eric

Appartement

Van polderlandschap naar het bos

Carla en Eric: We wonen nu onder de rook van Amsterdam, randje provincie Utrecht. Het is een landelijke omgeving (polder) aan een riviertje Het Gein. We bewonen een semi vrijstaand huis met een zeer grote tuin. We stuitten min of meer toevallig op dit project en dat het in Amersfoort was, was totaal uit onze comfortzone. We verhuizen van een polderlandschap naar een bosachtige omgeving, van agrarisch naar een natuurlijke omgeving. Van redelijk op onszelf wonen naar een nieuwbouwproject met een community- gedachte. Van een groot huis naar een appartement.

Gemeenschapsgevoel met behoud van zelfstandigheid

Met name het energie-neutrale, alsmede de uitgestrekte natuur in de directe omgeving sprak ons erg aan. En het feit dat we een ruim appartement op de begane grond konden aanschaffen met een ruime tuin. Het duurzame aspect sprak ons heel erg aan, maar ook het gemeenschapsgevoel naast behoud van zelfstandigheid en privacy. Daarbij een mooie historische stad met allerlei (culturele) voorzieningen op loop- e/o fietsafstand.

Organische groei van de community

We hopen en verwachten dat Common Woods een fijne woonplek zal worden en dat de bewoners met elkaar een saamhorigheidsgevoel zullen creëren zonder dat daarbij het individu, privacy en zelfstandigheid in het geding komt. Een prettige woonomgeving waar ieder een steentje bijdraagt en er ruimte is voor verschillen.

We willen meedenken over de inrichting en activiteiten op Common Woods, zo ook behulpzaam zijn in de kas en moestuin, en eventueel de Common Space. Een helpende hand bieden her en der voor zover binnen onze mogelijkheden. We denken dat een en ander ‘organisch’ zal groeien.

Een weekend in Common Woods

Een lange wandeling in de nabijgelegen natuur, Nimmerdor en Den Treek. Familie of vrienden te gast. Rust en een praatje links rechts met medebewoners. Verder zal ook dit te zijner tijd gestalte krijgen.

We kijken uit naar het gemak van een appartement want makkelijk in onderhoud. De nieuwe omgeving verkennen, het avontuur, nieuwe mensen ontmoeten. Onderdeel uitmaken van een gemeenschap waar iedereen op hetzelfde moment instapt met min of meer dezelfde uitgangspunten.

Beeld: Nosh Neneh

Luuk en Elnaz

Geschakelde villa

Tussen de mensen en natuur

Luuk: We waren niet per se op zoek naar een community, maar het idee dat er iets meer betrokkenheid is dan bij de gemiddelde woningbouw spreekt ons erg aan. In eerste instantie wekte het type woning en de ligging onze interesse. Toen we ons gingen verdiepen kregen we een goed gevoel bij de visie van Common Woods, die verder gaat dan alleen woningen bouwen.

We zijn met een beperkt aantal mensen onderdeel van een nieuw wijkje, het is leuk om dat met elkaar te delen. We hebben ons huis in Vathorst verkocht en wilden in de buurt van Amersfoort blijven, in het groen, maar wel dichterbij de stad. Wat ons het meeste aanspreekt is het bewust bezig zijn met de omgeving, dat gaat over zowel de mensen als het oog hebben voor de natuur, het bos waar we gaan wonen.

Vintage kleding in de common space

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er doordeweeks gewerkt moet worden, maar in de weekenden zullen we zeker te vinden zijn in de common space. Ik vind het fijn om dichter bij de natuur te staan en met het bos bezig te zijn. Mijn vrouw zou zich meer willen bezighouden in de common space, met de ruil/verkoop van vintage kleding bijvoorbeeld.

Samen schetsen

Dat is het verder vormgeven van de wijk met de buurt. Ik ben oprecht benieuwd hoe dit gaat. Veel is nog abstract, maar onderwerpen krijgen meer vorm door de bijeenkomsten. Er is veel om over na te denken en het is prettig om ermee bezig te zijn. Je kent je buren al voordat je er gaat wonen, omdat je samen aan een beeld aan het schetsen bent van hoe je zou willen dat de buurt wordt. Wat me wel opvalt is dat het behoud van individualiteit voor de meesten heel belangrijk is. Er is behoefte aan een goede balans.

Thuis voor de komende jaren

Het lijkt me een fijne plek om de komende 10, 20 jaar van mijn leven door te brengen. Om lekker dicht bij het bos te zitten en de ruimte te hebben om de natuur in te gaan. Het is bijzonder knap dat Maurits (projectleider en tevens buurtbewoner) in staat is geweest om zo’n mooie club mensen bij elkaar te krijgen.

Beeld: Nosh Neneh

Ton en Petra

Appartement

Hechte community en wonen in het bos

Ton: We wonen nu in Amsterdam en combineren werk en leven in één woning, maar wegens pensioen wordt ons pand eind volgend jaar wat te groot. Qua locatie en filosofie sprak Common Woods ons meteen aan. We komen beide uit het midden van het land. Ik ken dit stuk Amersfoort erg goed en heb er zelfs vlakbij gewoond.
Petra: Het is een mooie combinatie tussen een hechte community en duurzaam wonen in het bos.

Inspringen als iemand hulp nodig heeft

Ton: Tot nu toe vinden spreken de mensen die we ontmoet hebben ons erg aan. We verheugen ons erop om samen met hun in het wijkje te gaan wonen. Ik zie me er niet iedere dag vol instorten, maar soms samen dingen doen en afspreken lijkt me erg leuk.

Petra: We zijn in de levensfase dat we meer tijd hebben om aandacht te besteden aan de mensen met wie we er gaan wonen. Ik ben geen expert op moestuin gebied, maar ik sluit mij graag aan bij mensen die daar al enthousiast mee bezig zijn. We vinden het leuk om ons te omringen met verschillende generaties en hierin onze levenservaring mee te nemen.

Ton: ‘Ik kan me goed voorstellen dat we overdag dingen kunnen doen voor anderen die daar even geen tijd voor hebben. Zoals de hond uitlaten of een bakfiets pakken om kinderen van school te halen omdat een ouder vast zit in verkeer.

Vrijblijvende koffie, boekenclub of samen borrelen

Ton: In de kas zie ik me niet meteen vol aan de gang gaan. Maar als er in het bos iets moet gebeuren spreekt me dat meer aan. Ik stel me voor dat we regelmatig te vinden zijn in de common space. Al is het ook dat we inmiddels kleinkinderen hebben die regelmatig bij ons zijn en we veel met hun buiten zullen zijn.

Petra: In de common space in het appartementengebouw zie ik mij wel afspreken met mensen uit de buurt. Voor een koffie of een boekenclub, net waar de behoefte ligt. We zijn allebei mensenmensen en vinden het leuk om samen te borrelen of te eten.

Beeld: Nosh Neneh

Merel en Oleg

Geschakelde villa

Duurzaam leven met elkaar, voor elkaar

Oleg en Merel: Wij hebben voor Common Woods gekozen om meerdere redenen. Ten eerste om dichter in de buurt van onze ouders/familie te zijn (in Hilversum en Baarn) – voor ons en voor onze kinderen. Ook sprak het concept ons aan: duurzaam leven met elkaar voor elkaar, met veel ruimte en groen.

Momenteel wonen we in Rotterdam. De woning komt uit 1903 en is het tegenovergestelde van de toekomstige woning: oud, enigszins verduurzaamd, van steen, met een tuin zonder al te veel zonlicht. Door de leeftijd van de woning is er continue wel iets dat gerepareerd moet worden. Binnen de buurt zelf is er beperkt contact.

Samen met verschillende generaties

Als een gemeenschap waarin ieder op zijn/haar manier een bijdrage levert, onder het mom van samen leven en laten leven.  Waar verschillende generaties naar elkaar omkijken, waar een werkelijk gevoel van gemeenschapszin ontstaat.

Rol binnen de community

Bijvoorbeeld werken in de moestuin, van de opbrengst wat lekkers maken voor de community en dingen ondernemen met de kinderen.

Een weekend in Common Woods

Uitgebreid ontbijten op het balkon of in de tuin (liefst met een krant), wroeten in de moestuin of iets ondernemen met de kinderen, kopje koffie op een van de bankjes en daarna een wandeling/ fietstocht/ bootcampsessie in het bos. Einde dag lekkere dingen halen/maken en een borreltje doen in het zonnetje.

Beeld: Nosh Neneh

Wonen in Amersfoorts meest duurzame wijk.

Schrijf je in