23.03.2021

De Common Woods Community

Common Woods is meer dan een serie percelen. Het is een gemeenschap, gebouwd op de ideeën, idealen en behoeften van haar leden. De bouw van deze Common Community is met het openen van de inschrijvingen reeds van start gegaan, en per vandaag is ook het Community Platform officieel geopend. Maar wat betekent dat nu precies? Common Woods ging hierover in gesprek met Marjolein Smeele, facilitator van de Common Woods Community. Als initiatiefneemster en trotse bewoonster van het community-driven woonproject Schoonschip in Amsterdam-Noord, heeft Marjolein ruimschoots kennis van en ervaring met dit bijzondere proces.

Het realiseren van een woondroom

Marjolein werkt voor het bedrijf Crowdbuilding, partner van Holistic Development en onderdeel van het innovatieve architectenbureau Space & Matter. “Met Crowdbuilding streven wij ernaar om bottom-up wooninitiatieven uit de samenleving te faciliteren. Zo begeleiden wij mensen met een bijzondere woondroom, maar een gebrek aan technische en juridische kennis, met de ontwikkeling van hun traject. Wij faciliteren de realisatie van deze initiatieven, zonder dat de bewoners eigenaarschap over hun ideeën kwijtraken. De stad van de toekomst wordt niet ontworpen door externe adviseurs achter een scherm op een kantoor. De stad van de toekomst wordt ontworpen door de mensen die er gaan wonen.”

Community als fundament van een gezonde woonomgeving

“Een fijne woonomgeving wordt daarnaast niet alleen gebouwd van hout of steen, maar ook op het fundament van een gezonde community. We beginnen daarom ruim voor de bouw van de woningen al aan de bouw van deze gemeenschap. Ruim elf jaar geleden stond ik zelf aan de wieg van een community-driven woonproject. Het was enorm bijzonder om samen met een groep mensen te bouwen aan plek die volledig wordt ingericht naar jouw visie. Tien jaar lang deelden wij ideeën, kennis en enthousiasme over het project, maar ook de tegenslagen die daarbij komen kijken. Daar sla je je samen doorheen. Wij wonen inmiddels anderhalf jaar in onze eigen wijk en ik geniet iedere dag opnieuw van al het moois dat deze community ons brengt. Van gezamenlijke bootcamps en zwemsessies, tot aan een volledig ingerichte moestuin en kliekjes app!”

Een stapje voor

Holistic Development heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt aan de uitgangspunten voor de ontwikkeling van Common Woods. Met ‘De Samenwerkingstafel’, een open participatie-proces waarin alle stakeholders zijn betrokken, is er draagvlak voor het project ontstaan. Daarmee genieten de toekomstige bewoners van Common Woods van de voordelen van een community-driven woonproject, zonder de nadelen van een lang en onzeker proces om tot een geschikte locatie te komen.

© Isabel Nabuurs

Het proces in 6 stappen

Met de lancering van de online community komt de realisatie van Common Woods nu echt in zicht. Hoe zal deze community zich verder ontwikkelen en wat betekent dat voor de eventuele bewoners? Wij zetten het proces in een aantal stappen voor je op een rijtje. 

Stap 1. Toegang tot de communities
De mensen die zich hebben ingeschreven en vervolgens de benodigde informatie aan ons hebben verstrekt, krijgen een uitnodiging voor het platform. In de loop van deze week zullen wij iedereen die zich op het platform aanmeldt toegang verlenen.

Stap 2. Deelgroepen
Het Community Platform behandelt verschillende onderwerpen. Wij vragen iedereen om zich online voor een specifiek deelonderwerp te registreren. We beginnen met een viertal deelonderwerpen, welke een actuele rol spelen in de huidige fase van het proces. Wanneer je je voor een deelgroep hebt ingeschreven, kun je meepraten over haar ontwikkeling. Naarmate het proces verder vordert zullen er nieuwe deelonderwerpen worden aangedragen. Ook daar kun je later weer je mening over geven. De eerste vier deelgroepen zijn:

2.1 Openbare inrichting
De deelgroep ‘Openbare Inrichting’ behandelt de inrichting van de openbare buitenruimte. Je praat hier bijvoorbeeld mee over speelvoorzieningen en de inrichting van het buitenplein. De input die hier wordt verzameld wordt gedeeld met de landschapsarchitect, die deze op zijn beurt in het ontwerp kan verwerken.

2.2 Deelmobiliteit
Common Woods koestert de ambitie om de buurt te voorzien van een aantal deel-voertuigen. Hoe moet dat er precies uitzien? Hoeveel auto’s zijn er nodig? En is er wellicht ook behoefte aan bakfietsen? Praat er in deze deelgroep over mee!

2.3 Buurtwoonkamer
In deze deelgroep wordt er gesproken over de inrichting van de collectieve binnenruimte; de buurtwoonkamer. Hoe moet de programmering er daar uitzien? Gaan we werken met een verdienmodel? Moet deze woonkamer ook voor mensen buiten de wijk toegankelijk zijn? 

2.4 Buurtkas & permacultuur
In deze deelgroep wordt er aandacht besteed aan de buurtkas en moestuinen. Zijn er misschien mensen die ervaring hebben met een dergelijke project? Hoe moet deze buurtkas eruit zien en wat hebben we nodig voor de opstart? Praat er over mee

Stap 3. Woningconfigurator
Nu de Common Community in beweging is gebracht, is het tijd voor een volgende stap. Met de lancering van de woningconfigurator op de Common Woods website begin mei, duiken we dieper in de verschillende woningen die er beschikbaar zullen komen. Je kunt hier uitgebreide informatie vinden over ieder woontype en waar deze zich op het terrein zal bevinden. Via de woningconfigurator schrijf jij je in op een bouwnummer.

Stap 4. Woningconfigurator
De volgende stap in het proces is het toewijzen van de woningen en het toewerken naar de daadwerkelijke koop met als eerste stap exclusieve opties tegen betaling van een reserveringsvergoeding. De groep van uiteindelijke bewoners begint daarmee nu concrete vormen aan te nemen. Toekomstige bewoners zullen in deze fase bijvoorbeeld worden uitgenodigd om elkaar op het terrein beter te leren kennen. Informatiedagen met lezingen van de boswachter, landschapsarchitect en andere betrokken partijen zullen de revue passeren. Er komt nu ook uitgebreidere technische informatie m.b.t. de woningen beschikbaar. We werken toe naar de koopakte en overeenkomst met de bouwer.

Stap 5. De bouw
Als de woningen zijn toegewezen en de koopaktes zijn getekend, kan de bouw officieel van start gaan. In deze fase zal je als bewoner vooral bezig zijn met de inrichting van jouw woning, maar ook in dit individuele proces kan de community een rol spelen. Zo kun je samen ideeën opdoen, of kun je afspraken maken over een gezamenlijke logistieke planning. Wellicht kunnen er verhuis-voertuigen worden gedeeld, of heeft één van je buren nog een stapel dozen ter beschikking? Wissel tips en tricks uit en laat je door een ander inspireren!

Stap 6. Wonen in Common Woods
Het is zover, de bewoners nemen hun intrek in Europa’s meest duurzame wijk! De bewoners zullen vanaf dit moment zelf invulling geven aan de community. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de buurtwoonkamer? En wat zal er verder op het terrein worden georganiseerd? Wie beheert de moestuin en permacultuur, en wie is er verantwoordelijk voor de buurt-logeerkamers? Wie trekt er mee het bos in om rijpe bramen te plukken? En wie maakt daar vervolgens jam van? Wie schuift er op een mooie zomeravond aan de lang buurttafel aan, voor een gezamenlijke BBQ?

Heb jij je al aangemeld voor het Community Platform? Praat mee over jouw toekomstige thuis!

Share

Gerelateed

03.05.2022

Common Woods komt eraan!

Lees verder
10.03.2021

De Magische Achtertuin van Common Woods

Lees verder
23.02.2021

Common Faces: Robbert Dijkstra

Lees verder